Учењето на далечина го зајакнува дигиталното знаење на учениците и наставниците

Ситуацијата што ја доживеавме за време на ширењето на СОВИД-19, затворањето дома и ненадејното затворање на училиштата, ги натера наставниците и учениците да мораат да ги револуционизираат своите навики, применувајќи ги своите вештини во сосема ново сценарио и преиспитувајќи го нивниот пристап кон наставата и учењето. Навиките на многу семејства, исто така, длабоко се променија, со неизбежно влијание врз емоционалното искуство на нивните членови.

Она што се појавува е сценарио со светло и сенка, во време на сè уште голема неизвесност за идните училишни години и можни слични настани што треба да се соочат. Ако, од една страна, учењето на далечина несомнено е фундаментално за гарантирање континуитет за учениците, придонесувајќи за значително подобрување на дигиталните вештини кај учениците, а исто така и кај наставниците, од друга страна, тоа исто така беше извор на стрес и замор за двете категории, знак за тоа како училиштето пред се треба да биде место за физичка настава и учење, каде што дигиталната е алатка која не сака да ја замени традиционалната настава, туку да ја надополни за поиновативен, динамичен и попречен пристап. Сепак, овој период на „дигитална“ транзиција доведе до подобрувања во однос на технолошките и вештините за решавање проблеми.

Во Италија, на пример, според студијата на Мајкрософт, 70% од наставниците изјавиле дека наставата на далечина довело до значително подобрување во нивниот однос со технологијата, генерирајќи значителни придобивки во извршувањето на нивната професија: употребата на дигитални алатки де факто ги направи наставниците помотивирани (17%), пофокусирани (9%) и општо позадоволни од нивната работа (9%). Други силни страни на учењето на далечина беа општото подобрување во планирањето на наставата (10%) и оптимизацијата на времето и трошоците (9%). Сепак, кај малцинството наставници – 14% – се покажа дека е тешко да се ангажираат учениците ефективно за време на часот.

Покрај тоа, оваа транзиција доведе до развој на дигитални вештини кај учениците, како и до поголема автономија во фазата на учење. Навистина, далечинските курсеви им овозможија на учениците, од најстарите до најмладите, да стекнат дигитални вештини – од учество на виртуелен состанок до создавање и споделување онлајн содржина – многу побрзо, активирајќи процес заснован на вредност кој ќе им помогне во нивната иднина. .

Навистина, изложеноста на интерактивни алатки ги стимулираше интерактивните и дигиталните вештини на многу студенти на кои, во сè подигитализираниот свет, им требаше поиновативен и напреден пристап.

Всушност, уште од нивните најрани години, децата се изложени на технологијата и се повеќе ги привлекуваат овие алатки кои сега се сметаат за секојдневна употреба за секого.

Јасно е дека учењето на далечина го забрза процесот на учење дигитални вештини со подготовка на младите, но и наставниците за идните потреби на дигиталната ера.

Во овој контекст, Европската унија се справува со зголемената потреба за дигитална транзиција преку поддршка на наставниците, училиштата и учениците преку серија инструменти директно финансирани преку Акциониот план за дигитално образование (DEAP) 2021-2027 година, кој предвидува висок квалитет, инклузивно и достапно дигитално образование, поддржано со засилена соработка и размена на ниво на ЕУ.

Во овој поглед, Комисијата вклучи инвестиции посветени на образование, обука и развој на вештини, но исто така и програми за поддршка на социјалното образование, вклучувајќи ги InvestEU , Erasmus + кои го поддржаа, на пример, нашиот проект DREAM кој обезбедува материјали за учење на далечина за родителите, училиштата и заедниците, Европски социјален фонд плус, Хоризонт Европа, Дигитална Европа и Поврзана Европа. Исто така, создаде блог кој содржи наставни ресурси и платформа за министерствата за образование за размена на добри практики. Дополнително, ја воведе алатката за самооценување SELFIE за наставниците и платформите за учење на учениците и наставниците, како што се еТвининг и School Education Gateaway .

Ресурси:

Како што се приближуваме до крајот на нашиот проект, ние продолжуваме со нашата работа со голема возбуда и гордост

Како основно училиште во Турција, имавме можност да го промовираме нашиот проект на проектен натпревар на кој присуствуваа 300 училишта и на кој присуствуваа приближно 800 слушатели.

Дополнително, направивме промоција на проектот и споделивме информации и искуства на конференциите на кои избраните училишта можат да присуствуваат на настаните на Деновите на Еразмус.

Ги комплетиравме нашите планови и видеа за виртуелни часови и ги поставивме на веб-страницата. Покрај тоа, секој партнер правеше преводи на својот јазик.

Следниот месец ќе одиме во Албанија за да ја одржиме завршната средба. Иако сме тажни што нашиот проект привршува, се чувствуваме среќни и задоволни бидејќи искуствата што ги стекнавме, обуките што ги добивме и пријателствата што ги воспоставивме ќе донесат светлина на нашите следни проекти.

Настава, учење и технологија

Дали технологијата може да ги замени луѓето? Можеби често сте го поставувале ова прашање. Технологијата олесни многу од нашите секојдневни задачи. Нови уреди, алатки, функции, платформи се развиваат секојдневно во различни области. И како и секоја животна област, тоа дефинитивно влијаеше на образованието и на образовниот процес исто така.

Влијанието на технологијата и нејзината важност во образованието беше особено забележано и разбрано за време на пандемијата COVID-19 кога часовите со физичко присуство се префрлија на онлајн часови, кога наставниците и учениците стануваат гласови и лица кои се прикажуваат од дигитален уред, а таблите се префрлаат за споделување на екранот. Некои наставници се соочија со сосема нова ситуација што мораа да ја усвојат. Другите наставници, „среќните“ веќе имаа некои вештини за е-настава и успеаја лесно да го продолжат процесот. Студентите се соочија со слична ситуација што сега мораа да ја посвојат. Некои од нив беа опремени со сите потребни технолошки вештини, други успеаја да ги заработат вештините по пат или добија помош од нивните пријатели, семејството и наставниците.

Но, што е со оние наставници и ученици кои живеат во оддалечените рурални области на кои им недостасуваат технолошки уреди, алатки, опрема; немаат пристап до интернет? Што е со децата од основно училиште кои биле премногу мали за сами да управуваат со целиот процес? Што е со родителите кои мораат да им помогнат на повеќе од едно дете, а сепак да успеат да работат од дома? Дали технологијата би можела да го замени наставникот? Најверојатно не. Сепак, таа помогна.

Со оглед на тоа што технологијата се сметаше за навистина важен фактор што овозможува комуникација низ целиот свет, и беше широко користена од сите за работа и други секојдневни задачи и активности, а беше користена и како главен олеснувач на образовниот процес, партнерите на DREAM (Distance & Remote Education to Achieve More) проектот одлучи да даде свој придонес во процесот на настава и учење. Ако сте наставник, ученик, родител или кој било поединец кој има за цел да знае повеќе за образованието, се прашува како да ја користи технологијата во наставата или учењето, да ги подобри своите вештини или да го подобри вашето знаење за различни теми, проверете: https://dreamdream.eu/ и https://www.youtube.com/@dreamdreamproject .

Онлајн & учење на далечина – од пандемија до добросостојба

Пандемијата COVID-19 предизвика невидени нарушувања во образовниот сектор на глобално ниво. Училиштата и универзитетите беа принудени да се префрлат на онлајн настава со цел да се усогласат со прописите за држење на социјално растојание, така што употребата на дигитални ресурси стана неопходност при обезбедување на континуирано учење.

Пандемијата наметна широка употреба на онлајн-наставни ресурси. Од наставниците се бараше да усвојат дигитални алатки, вклучувајќи софтвер за видео конференции, системи за управување со учење (LMS) и алатки за дигитално оценување. Наставата на далечина постави неколку предизвици, вклучително и недостаток на ангажираност на учениците, технички пропусти и неможност на учениците да им се обезбеди практично искуство за учење. Покрај тоа, учениците од семејства со ниски приходи како и од руралните средини беа несразмерно погодени од недостатокот на пристап до технологија и интернет.

Пандемијата го забрза користењето на дигиталните ресурси во образованието. Дури и кога училиштата и универзитетите повторно се отворија, многу наставници продолжија да користат дигитални ресурси во својата настава. Употребата на LMS стана поприсутна, дозволувајќи им на наставниците да создаваат и споделуваат ресурси, да ги оценат постигнувањата на учениците и да комуницираат со родителите. Понатаму, пандемијата го поттикна развојот на нови дигитални ресурси, како што се виртуелни лаборатории, симулации и онлајн заедници за учење.

Употребата на дигитални ресурси го трансформираше образовниот сектор, а неговото влијание веројатно ќе се почувствува дури и по пандемијата. Дигиталните ресурси имаат потенцијал да им обезбедат на учениците индивидуални искуства за учење, пристап до поширок опсег на ресурси и можности за соработка со врсниците ширум светот. Сепак, постои загриженост за дигиталната поделба и влијанието на технологијата врз социјалните интеракции и менталното здравје. Наставниците и креаторите на политики треба да работат заедно за да се осигураат дека дигиталните ресурси се достапни, правични и ефективни во подобрувањето на резултатите од учењето. Како заклучок, пандемијата обезбеди можност за образовниот сектор да го преиспита својот пристап кон наставата и учењето и да го прифати потенцијалот на дигитални ресурси.

о, од друга страна, неконтролираното и неконтролирано, самоиницијативно и независно користење на дигитални алатки може да има и штетни ефекти врз менталното здравје на учениците. Со зголемената употреба на дигитални ресурси во образованието, учениците поминуваат повеќе време на екраните, што може да доведе до низа проблеми со менталното здравје, вклучувајќи анксиозност, депресија и нарушувања на спиењето.

Користењето на социјалните медиуми, особено, е поврзано со негативните резултати во менталното здравје. Истражувањата покажаа дека користењето на социјалните мрежи може да доведе до социјална споредба, што може да резултира со чувство на неприпаѓање и ниска самодоверба. Покрај тоа, социјалните медиуми можат да бидат извор на сајбер малтретирање, кое пак доведува до анксиозност и депресија.

Покрај тоа, постојаната изложеност на информации и стимулација може да доведе до когнитивно преоптоварување, што им отежнува на учениците да се концентрираат и ефективно да ги обработуваат информациите. Ова може да резултира со чувство на преоптоварување и исцрпеност, што дополнително  предизвикува проблеми со менталното здравје.

Наставниците и креаторите на политики мора да ја препознаат потенцијалната штета и злоупотреба на дигиталните алатки. Тие треба да работат на промовирање одговорна употреба на технологијата, да ги едуцираат учениците на здрави навики за времето кое го поминуваат на екранот и да обезбедат ресурси и поддршка за учениците кои можеби се борат со проблеми со менталното здравје. Тие вклучуваат:

1. Промовирање на одговорна употреба на технологијата: Наставниците и родителите треба да ги едуцираат учениците на здрави навики за времето кое го поминуваат пред екранот, како што се паузи, поставување временски ограничувања и избегнување технологија пред спиење.

2. Поттикнување на дигиталната доброосостојба: училиштата можат да развијат политики и програми кои промовираат дигитална благосостојба, како што се вежби за концетрација, техники за управување со стрес и стратегии за справување со дигитално преоптоварување.

3. Обезбедување ресурси и поддршка: Училиштата треба да обезбедат ресурси и поддршка за учениците кои можеби се борат со проблеми со менталното здравје поврзани со дигиталната технологија, како што се услуги за советување, ресурси за ментално здравје и пристап до едукативни материјали.

4. Инкорпорирање на образованието за дигитално граѓанство: училиштата треба да го вклучат образованието за дигитално граѓанство во наставната програма, учејќи ги учениците како одговорно и етички да ги користат дигиталните алатки.

5. Воспоставување јасни политики и упатства: училиштата треба да воспостават јасни политики и насоки за употреба на дигитални алатки, вклучувајќи упатства за соодветна употреба и стратегии за справување со сајбер-малтретирањето и онлајн вознемирувањето.

Со тоа, училиштата можат да се погрижат учениците да ги искористат придобивките од дигиталната технологија и да ја подобрат  добросостојбата на сите, учениците, наставниците и родителите.

Предизвици при изборот на соодветна дигитална алатка за образовни потреби

Една од целите на проектот DREAM е да им помогне на наставниците да се соочат со некои предизвици предизвикани од промената во поставеноста на наставата и учењето што се случи за време на пандемијата со COVID-19, при што часовите со физичко присуство станаа онлајн часови. Сега кога пандемијата заврши, нема враќање назад за употребата на дигитални алатки во училницата. Учениците се воспитуваат во технолошка ера и наставниците мора да го зборуваат нивниот „јазик“ и тоа преку употреба на ИТ технологии за да ги вклучат во процесот на учење, а овие алатки можат да бидат одличен начин за мотивирање на учениците и зајакнување на нивната автономија. Но, учениците се уморни од користење на истите игри или платформи по некое време, затоа разновидноста е императив, и ова може да биде огромен предизвик за наставниците кои се борат да ги најдат вистинските алатки за своите ученици.

Наставниците треба да направат онлајн истражување, треба да разберат како функционираат алатките и да станат вешти во нивното користење за  да подготват содржини, што всушност одзема многу време, особено поради огромната разновидност на ресурси и брзината со која се создаваат од страна на програмерите.

Добра стратегија може да биде да се создадат неколку категории за алатките според видот на работата што треба да се развие, на пример: видеа, презентации, оценување и како да се организира учењето, а секогаш кога наставниците откриваат нова алатка, тие можат да ги додаваат во списокот и на тој начин да водат евиденција за она што го имаат на располагање.

Кога размислуваме за оценувањето, кое е секогаш чувствителна тема за учениците, родителите и наставниците, постојат голем број алатки кои можат да се користат за оценување и кои ќе го претворат процесот во позабавен и помалку стресен за учениците. Може да се користат во училница или дома, со наставникот или родителите или самостојно од учениците, за формални начини на оценување или само за проверка на напредокот или како оценување маскирано во натпревар со учество на целото одделение.

Како што споменавме, огромниот број на дигитални алатки за образовни цели достапни во денешно време може да биде проблем за наставниците поради фактот што процесот на идентификување на ресурсите, учење како тие работат и подготовка на содржина за употреба одзема многу време и  затоа нашиот проект разви еден збир на видео упатства посветени на алатките како Animaker, Book Creator, Canva, Ed Puzzle, Genially и Kahoot кои имаат можности да помогнат на наставниците за да ги надминат почетните пречки.

Ова се само неколку примери од многуте ресурси кои се достапни во денешно време и кои можат да бидат многу корисни за да ги направат часовите подинамични, учениците да бидат поангажирани во активностите и кои можат да придонесат за добро избалансирана  настава и средина за учење.

Пандемијата не затекна сите нас неподготвени, без никакви планови, избор, решение

Образованието беше засегнато негативно од сето тоа. Но, сите се заложивме да дадеме најмногу што можеме за ефикасно да се справиме со ситуацијата.Наставниците вложија труд да ги организираат часовите онлајн и да продолжат со наставниот процес во различни формати.Образовните институти и Владата се обидоа да го осигураат текот на наставниот процес за да не биде целосно прекинат.Родителите им помагаа на своите деца од дома при наставата учење на далечина, како и со домашните задачи.

Сега во слични кризни ситуации сите би требало да имаме план за да одговориме на прашањата:

 •  Што треба да направат образовните институции?
 • Што треба да прават сите јавни установи?
 • Што треба наставниците да прават?
 •  Кои технолошки средства треба да се употребат?
 • Кои стратегии и насоки се ефективни?
 • Како може да им се помогне на учениците?

Како може да се помогне на учениците кои учат од дома?

Проектот ‘’Distance & Remote Education to Achieve More’’ (DREAM) или ‘’Учење на далечина за да постигнеме повеќе’’  ќе ви помогне да одговорите на дел од прашањата.  

Создадена е офлајн платформа каде можете да пронајдете 120 планови за час и уште 120 видео часови креирани од 72 наставници од сите партнер држави кои беа обучени за подобрување на дигиталните вештини преку употреба на дигитални алатки, достапни на овие јазици:англиски,француски,италијански,албански,турски,македонски,полски и португалски. Овие материјали можат да ги употребуваат наставниците за да си ги организираат своите онлајн часови и за време на кризни ситуации како онаа со пандемијата. Видеата и подготовките за часови ги опфаќаат сите предмети и можат да се употрубуваат од страна на наставниците во насока на пронаоѓање на релевантни содржини, идеи и инспирација за да создадат свои видео содржини и да го објаснат новиот концепт на учениците од основните и средните училишта. Содржините можат да се употребуваат и од страна на родителите исто така. Постојат видео-водичи достапни на платформата за начинот на користење на различните дигитални алатки и тоа за следните: ANIMAKER, BOOK CREATOR, CANVA, EDPUZZLE, GENIALLY и KAHOOT кои се достапни на нашата вебстрана.

DREAM проектот не само што ги зел во предвид трите страни во образовниот процес или триаголникот наставник-ученик-родител, туку и јавните установи и Локалната самоуправа. На платформата ќе пронајдете статии со препораки за тоа како Општината може да помогне во подобрување на образовниот процес со акцент на учениците кои живеат подалеку или во рурални средини или во создавање на соодветен простор за учење како придобивка за учениците и целиот процес.

Исто така тука ќе пронајдете информација како да ја подигнете свеста кај наставниците, родителите и локалната самоуправа за важноста на социоемоционалниот и психолошкиот аспект при учење на далечина како и намалување на одливот или рано отпишување на ученици од училиштата.Можете да не следите на нашата вебстрана www.dreamdream.eu преку публикации  на сите гореспоменати јазици и тоа со повеќе информации и насоки, а со цел како да го олесниме наставниот процес.

Пандемијата не затекна сите нас неподготвени, без никакви планови, избор, решение

Образованието беше засегнато негативно од сето тоа. Но, сите се заложивме да дадеме најмногу што можеме за ефикасно да се справиме со ситуацијата.Наставниците вложија труд да ги организираат часовите онлајн и да продолжат со наставниот процес во различни формати.Образовните институти и Владата се обидоа да го осигураат текот на наставниот процес за да не биде целосно прекинат.Родителите им помагаа на своите деца од дома при наставата учење на далечина, како и со домашните задачи.

Сега во слични кризни ситуации сите би требало да имаме план за да одговориме на прашањата:

 •  Што треба да направат образовните институции?
 • Што треба да прават сите јавни установи?
 • Што треба наставниците да прават?
 •  Кои технолошки средства треба да се употребат?
 • Кои стратегии и насоки се ефективни?
 • Како може да им се помогне на учениците?

Како може да се помогне на учениците кои учат од дома?

Проектот ‘’Distance & Remote Education to Achieve More’’ (DREAM) или ‘’Учење на далечина за да постигнеме повеќе’’  ќе ви помогне да одговорите на дел од прашањата.  

Создадена е офлајн платформа каде можете да пронајдете 120 планови за час и уште 120 видео часови креирани од 72 наставници од сите партнер држави кои беа обучени за подобрување на дигиталните вештини преку употреба на дигитални алатки, достапни на овие јазици:англиски,француски,италијански,албански,турски,македонски,полски и португалски. Овие материјали можат да ги употребуваат наставниците за да си ги организираат своите онлајн часови и за време на кризни ситуации како онаа со пандемијата. Видеата и подготовките за часови ги опфаќаат сите предмети и можат да се употрубуваат од страна на наставниците во насока на пронаоѓање на релевантни содржини, идеи и инспирација за да создадат свои видео содржини и да го објаснат новиот концепт на учениците од основните и средните училишта. Содржините можат да се употребуваат и од страна на родителите исто така. Постојат видео-водичи достапни на платформата за начинот на користење на различните дигитални алатки и тоа за следните: ANIMAKER, BOOK CREATOR, CANVA, EDPUZZLE, GENIALLY и KAHOOT кои се достапни на нашата вебстрана.

DREAM проектот не само што ги зел во предвид трите страни во образовниот процес или триаголникот наставник-ученик-родител, туку и јавните установи и Локалната самоуправа. На платформата ќе пронајдете статии со препораки за тоа како Општината може да помогне во подобрување на образовниот процес со акцент на учениците кои живеат подалеку или во рурални средини или во создавање на соодветен простор за учење како придобивка за учениците и целиот процес.

Исто така тука ќе пронајдете информација како да ја подигнете свеста кај наставниците, родителите и локалната самоуправа за важноста на социоемоционалниот и психолошкиот аспект при учење на далечина како и намалување на одливот или рано отпишување на ученици од училиштата.

Можете да не следите на нашата вебстрана www.dreamdream.eu преку публикации  на сите гореспоменати јазици и тоа со повеќе информации и насоки, а со цел како да го олесниме наставниот процес. 

Во текот на децениите се случија многу технолошки промени кои го зафатија светот, семејството и односите меѓу неговите членови

Меѓу другото, се посочува дека децата повеќе не живеат под постојан надзор на своите родители, туку добиваат слобода самостојно да се развиваат, размислуваат и формираат мислење. Децата имаат зголемен пристап, на помлада возраст, до ИКТ. И покрај бранот критики, има гласови за неопходноста од односи изградени преку ИКТ, барем поради демократизација на пристапот до технологијата засилена со широката дифузија на различни видови дигитални алатки меѓу децата од основно училиште па понатаму. Ставовите на родителите кон новите медиуми варираат од песимистички, преку рамнодушни до позитивни. Група информирани родители воочуваат и доживуваат многу потешкотии, особено во ситуации на контрола и намерно родителско влијание. Неволјите и дилемите што се појавуваат создаваат критички однос кон новите медиуми, особено во ситуации на родителски неуспех. Во текот на следните години, стилот на користење на дигиталните медиуми ќе стане поунифициран меѓу младите и нивните родители. Оваа ситуација е поврзана со генерациската промена. И двете групи, сепак, треба да ги зајакнат „меките“ компоненти на дигиталните компетенции поврзани со опасностите од сајбер-просторот. Развојот на дигиталните медиуми ги принудува родителите да преземаат активности за доживотно учење. Поддршката од други родители и професионалци, како и самообразованието, стануваат особено корисни за намалување на ризиците од дигиталниот свет.

Проектот D.R.E.A.M. обезбедува педагошка поддршка за децата и родителите за безбедно и законско користење на ИКТ во образованието. Подготвените материјали вклучуваат совети и конкретни совети за родителите на деца кои користат дигитални алатки. Многу често, недостатокот на соодветни вештини кај родителите, лошиот однос помеѓу детето и родителите и појавата на проблематични ситуации коегзистираат со опасностите од дигиталниот свет. Затоа, треба да се води посебна грижа за зајакнување на дигиталната безбедност на децата и младите од семејства кои се карактеризираат со неефикасно воспитување..

Денес децата се изложени на употреба на дигиталните уреди уште од најрано детство

Всушност за новите генерации зборуваме како да се ‘’родени дигитализирани’’, а името означува еден вид природна врска со децата кои припаѓаат на новата технолошка генерација. Децата многу лесно се навикнуваат на употребата на дигиталните алатки: fпочнувачјќи од првите интерактивни игри на екранот па запознавање со опциите на мобилните телефони, паметните телефони и таблети уште пред почеток на периодот на школување, често започнувајќи на возраст од 4 години. Ова однесување не се смета за негативна отстапка што се стекнува во дигитализирано општество,туку за прилично нормална реакција на едно дете, кое природно ги имитира постапките и однесувањето на своите родители.

Природниот и брз пристап кон технолошките уреди се всушност чекор напредThe natural and fast approach to technological devices takes place in reality for a straightforward reason. Екраните, дисплеји и особено екраните на допир се алатки кои овозможуваат да се спречи јазичната бариера и потешкотиите при изговор со пишани зборови и букви.

Искуствата поврзани со поттикнување на интелигенцијата кај децата се многу различни од оние во минатото и се базирани на многу брзи методи за учење.Интуитивниот пристап со кој децата пристапуваат и се користат со дигиталните алатки е главната причина за брзорастечката употреба на дигиталните платформи за учење и настава. Дигиталните алатки се оспособени за едноставна и дирекна комуникација со новата генерација на деца и од тие причини се користат се повеќе во училиштата и во сите средини за учење.

Која е улогата на родителите во дигиталната настава и учење?

Како родители не треба да се плашите да изберете учење со дигитални алатки за своите деца туку подобро да се фокусирате како правилно да ги користите; децата и младите инстинктивно знаат како да пристапат кон новите образовни средства кога се добро упатени од возрасните, на најконструктивен начин. Оваа технологија може да го направи учењето дома и на училиште многу попродуктивно поради способноста да го смени моментот со домашни задачи и учење во нови можности за раст и развој на позабавен начин. Секојдневната употреба на дигиталните алатки од страна на најмалите може да биде помалку страшна и да предизвика загриженост кај родителите.Ова е совршено нормално. Како и да е, запомнете дека има голема разлика помеѓу секојдневната употреба на дигиталните алатки за учење и употреба на истите само за да се помине време  или од досада, како и разлика помеѓу секојдневната употреба и измерената потребна употреба  на алатки и платформи за образовни цели. Децата и технологијата можат спокојно да коегзистираат, под водство на родители што знаат да им покажат како овие ресурси се користат законски и како конструктивно да црпат податоци од многуте можности кои ги нудат.  

 Нудењето на дигитални образовни алатки на децата за помош при самостојно  учење всушност ќе им овозможи да:

 • Ги организираат училишните обврски слободно и самостојно;
 • Да работат во континуитет на училишната програма, која се случува во самата училница;
 • Научат да ги препознаат јаките и слабите страни, како и да работат да ги подобрат;
 • Развијат системи и да се запознаат со методи наменети за нивните потреби и лични особини.

Колку повеќе ги навикнуваме децата да ги видат поволностите од употребата на многу образовни можности кои денес се нудат на дигитални платформи на безбеден начин, толку повеќе ќе им помогне да ја разберат разликата помеѓу штетно однесување и злоупотреба на технологијата.Свеста и чувството на одговорност се клучот кој ќе овозможи нашите деца да пораснат: хумано, интелектуално и академски.

Зошто ги користиме ВЕБ алатките 2.0?

ВЕБ алатките 2.0 се одлични средства за работа наменети за секој наставник. Во оваа ера на технолошки развој, важно е наставниците да ги користат сите достапни извори за учење за да допрат и да ги ангажираат своите ученици.

Употребата на дигиталните алатки во училница може да има големи придобивки за тебе како наставник при остварување на поставените цели, а и да ја подобрат способноста за учење кај учениците. По пандемијата со Ковид 19 ВЕБ алатките станаа покористени во секоја училница, но и во секој дом. Како и да е, подготовката на наставен план со дигитализација сеуште претставува проблем за наставници кои не се доволно сигурни во своите дигитални вештини. Но, добри вести се на повидок овие алатки се дизајнирани исклучително да се лесно – корисни. Дури и новите корисници можат да ги усовршат.

Токму затоа со проектот ДРЕАМ работиме кон остварување на посебни цели,т.е.да се помогне на наставниците кои се соочуваат со прашања кои произлегле изминативе 2 пандемски години.

Што повеќе можеме да направиме за учењето на далечина кое навлезе во нашето секојдневие за време на пандемијата?

Како да им понудиме подобар и корисен систем на нашите ученици?

Како овој систем кој навлезе длабоко во нашите животи да го направиме лесно разбирлив?

Како да ја направиме употребата на технолошките средства вообичаена?

Како да ги подобриме дигиталните компетенции, да го зголемиме потенцијалот на учењето на далечина и како да направиме споредба преку мерење на учењето на далечина во различни држави?

Зошто дигитализацијата е важна во учењето на далечина?

Нашите ученици сакаат да учат, да пишуваат домашни задачи и да играат онлајн игри со помош на дигиталните алатки кои ги употребуваат во скоро сите области. Поради тоа создадена е една среќна и удобна средина за учење, која го олеснува учење.

Во таа насока, нашиот проект ДРЕАМ им нуди на нашите ученици многу повеќе забава и современа средина за учење надополнета со употреба на ВЕБ 2.0 алатките, за кои бевме обучени во рамките на овој проект за време на периодот на учење на далечина. Исто така придонесуваме во целиот процес преку дисеминација на системот со обуките кои ги држиме на наставниците во различни училишта.

Ве каниме да го следите развојот на проектот на нашата ВЕБ страна како и на социјалните мрежи
Facebook

 • 1
 • 2
© 2023 Dream. All rights reserved.